top of page
Writer's pictureTuomas Leinonen

Miten syntyy 3D-animaatio?

Päivitetty: 5. tammik. 2023



Anomoitu tuotevideo: Kuvakaappaus PulseOn rannelaitteesta
Tuotevideon animointi: Kuvakaappaus PulseOn-rannelaitteesta Kuvakerronnan tekemästä videosta

3D-animointi on prosessi, jossa luodaan kolmiulotteista liikkuvaa kuvaa digitaalisessa ympäristössä. Tähän käytetään siihen suunniteltuja ohjelmistoja ja laitteistoja. Ehkä tunnetuin näistä ohjelmistoista on ilmainen avoimen lähdekoodin 3D-ohjelma Blender, joka on ladattavissa netistä ilmaiseksi. Kuvakerronta käyttää omissa 3D-tuotannoissaan kaupallista Cinema4D-ohjelmaa. Seuraavassa käydään hieman läpi mitä vaiheita 3D-visualisointi sisältää ja miten 3D-animaatio syntyy vaihe vaiheelta.


Lue lisää: Mikä ihmeen 2D ja 3D?


Käsikirjoitus ja kuvakäsikirjoitus

Vaikka hyvä animaatiovideo syntyykin usein satojen kokeilujen kautta, hyvä suunnittelutyö on kuitenkin kaiken lähtökohta. Se säästää aikaa ja kaikki tuotannossa mukanaolevat tietävät mitä tullaan tekemään.


Ensimmäiseksi tehdään käsikirjoitus etenkin silloin jos videolla on spiikki tai repliikkejä. Kaikkein oleellisin on kuitenkin kuvakäsikirjoitus. Se on piirrettyjä kuvia, joissa havainnollistetaan mitä asioita videolla tullaan esitetään ja missä järjestyksessä. Tähän havainnollistetaan kuvakulmat ja kuvakoot. Kuvan yhteyteen kirjoitetaan tekstiä avaamaan mitä kuvassa tapahtuu.


Käsikirjoitus ja kuvakäsikirjoitus ovat usein suuntaa-antavia apuvälineitä. Lopputuloksen ei tarvitse täsmälleen vastata kuvakäsikirjoitusta. Usein projektin aikana onkin löytynyt parempia tapoja esittää asia, mitä se oli kuvakäsikirjoituksessa.


3D-animaation valmistelu ja tyylin hakeminen

Kun kuvakäsikirjoitus on valmis hypätään 3D:n maailmaan. Tämä vaihe lähtee mallinnuksesta, eli 3D-mallin luomisella. Mallit voidaan luoda joko tyhjästä tai käyttämällä olemassa olevia malleja. Esimerkiksi mainosvideon tuotannossa apuna käytetään usein asiakkaan tuotteista jo valmista 3D-mallia, joka voi olla esimerkiksi CAD-tiedosto. Kun tuotteista tai esimerkiksi rakennuksista tehdään 3D-malleja ja ne esitetään käyttöympäristössään puhutaan usein myös 3D-visualisoinnista.


Lue lisää: 3D-visualisointi


Mikäli malli on esimerkiksi animaatiohahmo, se rigataan, eli siihen lisätään lopputuloksessa näkymättömät luut ja nivelet, joita liikuttamalla hahmon animointi onnistuu.

Monesti mainosvideoissa ja 3D-visualisoinneissa mallit ovat tuotteita, joita ei varsinaisesti tarvitse rigata, mutta niissä on kuitenkin otettava huomioon niiden tekniset ominaisuudet. Jos tuotteessa jokin pyörii, sen pyöriminen tehdään mahdolliseksi. Jos tuotteessa on esimerkiksi luukku, sen aukeaminen tehdään mahdolliseksi.


Pelkkä 3D-mallin luominen ei kuitenkaan pelkästään riitä. Malli on aina jossain tilassa, joko ikään kuin studioympäristössä tai käyttöympäristössään. Jos tuotteen muotoilua tai sen teknisiä tai mekaanisia toiminnallisuuksia halutaan korostaa, studioympäristö on usein hyvä vaihtoehto. Tuolloin taustasta tehdään hyvin pelkistetty. Tuote saatetaan asettaa esimerkiksi alustalle, jolloin se on arvokkaasti esille. Tyylikäs valaistus on tällöin tärkeässä roolissa.


Jos tuote on esimerkiksi parvekelasitus, voidaan parvekelasien lisäksi mallintaa myös itse rakennus, johon lasit asennetaan. Tällöin 3D-vissalisoinnilla voidaan näyttää hyvinkin havainnollistavasti esimerkiksi asennus vaihe vaiheelta, niiden toiminnallisuus ja se miltä ne

näyttävät asennettuina.


Aina 3D-mallin ei tarvitse vastata tuotetta täysin realistisesti. Joskus mallinnus voidaan tehdä niin sanottuna low poly -tyylinä. Tällöin mallista tehdään mahdollisimman pelkistetty. Tämä tyyli on hyvä joissain tapauksissa, jos animaation tarkoitus on esittää lähinnä tuotteen toiminnallisuutta. Esimerkiksi kattopeltien asennusvideo 3D:nä toimisi varmasti tehokkaammin, kun pellit esitettäisi mahdollisimman yksinkertaisesti. Mikäli videon olisi tarkoitus keskittyä peltien muotoiluun, tällöin realistinen ja tarkka 3D-animaation on paikallaan.



Animointi

Kun malli on valmis alkaa animoinnin hauskin osuus eli itse animointi. Animaattorit käyttävät niin kutsuttuja keyframeja luodakseen liikettä malleihinsa. Keyframet ovat aikapisteitä, joidenka välillä objektin asentoa, kiertoa tai muita ominaisuuksia muutetaan. Näin voidaan luoda sulavaa liikettä.


Se mitä animoidaan on otettu jo huomioon mallintamisvaiheessa. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että alkuvaiheen suunnitelmat ovat tehty hyvin, jotta tiedetään mitä eritysesti halutaan animoinnin yhteydessä korostaa ja mitä esivalmisteluja on tehtävä, jotta animointi onnistuu.



Materiaalit, tekstuuri ja valaistus

Kun animointi on valmis, luodaan valaistus, materiaalit ja tekstuurit. Tämä prosessi on myös usein helpommin sanottu kuin tehty.


Jos 3D-videolla on esimerkiksi tuote, sen materiaalit tehdään vastaamaan mahdollisimman paljon tuotteen materiaaleja. Materiaalit voivat olla mitä tahansa: muovia, betonia, lasia, metallia, keramiikkaa, villaa... Jotta materiaalista saadaan mahdollisimman realistinen, sille tehdään vielä tekstuuri, jolloin kaikki materiaaliin liittyvät ominaisuudet, kuten pienet kohoumat, naarmut ja kuosit tuodaan esille. Näin saadaan ilmaistua se, miten valo käyttäytyy niiden pinnalla. Siksi valaistus ja materiaalin, sekä tekstuurin luominen kulkevat käsikädessä.


3D-visualisoinnissa ei kuitenkaan aina tarvitse olla realistinen. Monesti voidaan käyttää tuotteesta pelkästään ääriviivoja, jos halutaan esittää "insinöörimäisesti" tuotteen toiminnallisuutta. Joskus voidaan tehdä esimerkiksi blueprint-tyylistä 3D-visualisointia. On myös mahdollistä yhdistää nämä tyylit. Esimerkiksi esittää tuotteen ominaisuudet ääriviivoin ja heittäytyä tämän jälkeen realistiseen maailmaan, jossa esitetään miltä tuote näyttää.


Jos kyseessä on tuote ja esimerkiksi sen muotoilua halutaan esittää ikään kuin studioympäristössä, tuote valaistaan kuten oikeissa studioissa, mutta digitaalisesti. Tällöin myös tausta ja ympäristö valaistaan. Valaistuksessa voidaan ottaa huomioon yrityksen ilme ja käyttää esimerkiksi tiettyjä sävyjä.


Jos tuote on esimerkiksi parvekelasitus ja 3D-visualisoinnissa halutaan olla ulkona ja esitellä esimerkiksi säiden vaihtelua, niin tämäkin onnistuu. Ympäristöön voidaan lisätä esimerkiksi aamuauringonvalo tietystä kulmasta tai toteuttaa synkän pilvisen sään valaistus, johon vielä lisätään lumi- tai vesisade.


Kuvakulmat ja kamera-ajot

3D-animaatioissa oleellisia ovat kuvakulmat ja kamera-ajot. Kamera on 3D-ohjelmissa objekti siinä missä esineet, hahmot, valot ja lavasteetkin. Eli 3D-ympäristöön asetetaan kamera haluttuun kuvakulmaan. Myös kameran liike animoidaan, jolloin saadaan aikaan näyttäviä kamera-ajoja. Kamera käyttäytyy ihan kuin oikea kamera. Sen aukkoa voidaan säätä, sekä sen objektiivia ja syväterävyyttä muutella. Kameran liikkeen tyylikäs animointi onkin oleellinen osa onnistunutta 3D-animaatiota.


Animaation renderöinti

3D-ohjelmassa tapahtuvaa viimeistä vaihetta kutsutaan renderöinniksi. Renderöinti, puhekielessä rendaus tarkoittaa sitä, että kone laskee pinnat, valaistuksen ja materiaalit ja tekee niistä kuvakuvalta animaation. Yksi 10 sekunnin animaatio tarkoittaa 250 freimiä eli kuvaa. Kun näitä kuvia peräkkäin toistetaan saadaan aikaan animaatio.


3D-visualisoinnissa tämä vaihe on melkoista bittibudjetointia. 3D-muodot voidaan tehdä lähes äärettömän tarkoiksi. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää, koska äärettömän tarkkojen muotojen renderöinti kestä äärettömän kauan. Tämän takia muodoista tehdään niin keveitä kuin mahdollista niin, ettei keveys näy lopputuloksessa. Tämä nopeuttaa renderöintiä huomattavasti. Varsinaisen renderöintiohjelman asetuksia säädetään myös niin, että ne tekevät mahdollisimman hyvän kuvan kohtuullisessa ajassa.


Animaation viimeistely

3D-animaatiovideo kootaan loppuun videoeditointiohjelmalla, jossa tehdään lopulliset leikkaukset, lisätään ääniraita, grafiikka ja viilataan lopulliset värit kohdilleen. Tällöin animaatiota leikataan ja käsitellä kuin mitä tahansa videoprojektia.



Yrityksille 3D-animaatiovideo on hyvä ratkaisu. Se mahdollistaa esimerkiksi tuotteen toiminnallisuuksien esittämisen. Kuvauspäiviä ei tarvita ja tuotteen esittäminen onnistuu missä ympäristössä tahansa. Myös sääolosuhteita päästään hallitsemaan. 3D-visualisoinnilla voidaan kertoa yrityksestä, sekä sen tuotteista ja palveluista oivaltavasti ja havainnollistavasti.


Kuvakerronta tekee asiakkailleen 3D-visualisointiin perustuvia 3D-tuotevideoita. Lisätietoa aiheesta saat tästä.



Bình luận


bottom of page