top of page
  • Writer's pictureTuomas Leinonen

Mikä ihmeen 2D ja 3D?

Päivitetty: 1. marrask. 2022


Animaation historiaa voisi pitää jopa vanhempana kuin elokuvan historiaa. Eräänlaisia animaatioita, taikalyhtynäytöksiä (Laterna Magica), esitettiin jo 1800-luvulla. Kuva kuvalta liikettä kuvaavia luolamaalauksia löytyy tuhansien vuosien takaa. Kuitenkin piirrosanimaatio sellaisena kuin me sen tunnemme syntyi nopeasti Lumièren veljesten elokuvan keksimisen jälkeen 1900-luvun alussa.


Vuonna 1937 sai ensi-iltansa elokuva Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Se oli Disneyn ensimmäinen pitkä animaatioelokuva ja valtava menestys. Olen melko varma, että tuolloin kukaan tuskin kysyi, että onko kyseessä 2D- vai 3D-animaatio.


Monesti ajatellaan, että perinteiset piirrosanimaatiot olisivat 2D-animaatioita. Piirrosanimaatio syntyy peräkkäin esitettävistä piirretyistä kuvista, jotka ovat siis kaksiulotteisia, vaikka niissä Disneyn tapauksessa taitavasti on myös syvyyttä mukana.


Käsite 2D-animaatio syntyi tietokoneanimaatioiden tulon jälkeen erottamaan tietokoneella tehty 2D-animaatio 3D-animaatiosta. Itse voisin hylätä ajatuksen, että perinteiset piirrosanimaatiot olisivat 2D-animaatioita. Myöskään kaikki tietokoneella tehdyt kaksiulotteiset animaatiot eivät ole 2D-animaatioita, sillä myös tietokoneella tehdään kuva kuvalta piirrettyjä animaatioita, eli käytännössä piirrosanimaatiota.


2D- ja 3D-animaation periaate on sama

2D-animaationa voisi pitää esimerkiksi nykyistä South Parkia ja Toy Story puolestaan edustaa 3D-tekniikkaa. Molemmissa tekniikoissa oleellista on, että niitä ei ole piirretty kuva kuvalta. Yksinkertaistetusti kummassakin tyylissä liikutellaan jo kerran luotuja elementtejä. Tämä liikuttaminen tapahtuu aikapisteiden (keyframe) avulla.


3D-animaatiossa käytetään kolmiulotteista tilaa apuna jo ihan työskentely vaiheessa. Jos 2D-animaatiossa elementtinä on neliö, 3D-animaatiossa se on kuutio, jota voidaan pyöritellä ja katsoa mistä suunnasta tahansa. 3D:ssä muodot, materiaalit, syväterävyys, valaistus ja valon käyttäytyminen tuovat lisää apuja ilmaisuun. Lisäksi 3D-ohjelma ymmärtää fysiikkaa. Elementit saadaan reagoimaan toistensa kanssa ja noudattamaan tiettyä gravitaatiota. Tilaan voidaan luoda jopa myrskyjä, jolloin puut heiluvat ja pöly lentää.


3D-ohjelmistot ovat niin monipuolisia, että ne mahdollistavat lähes kaiken mitä kuvitella saattaa. Ne madollistavat myös 2D-tyylisten animaatioiden toteutuksen. Esimerkiksi se kuuluisa South Park tehdään 3D-ohjelmalla, vaikka se edustaakin melko simppeliä 2D-animaatiota. Myös Kuvakerronta tekee lähes kaiken animaatioon ja liikegrafiikkaan liittyvät tuotantonsa 3D-ohjelmistolla, myös ne 2D-tuotannot.


30 vuotias 3D

Disney käytti ensimmäisen kerran animaatioelokuvassaan 3D-tekniikkaa vuonna 1991. Kyse oli Kaunotar ja hirviö -elokuvan kohtauksesta, jossa kaunotar ja hirviö tanssivat salissa. Kohtauksessa kamera ajaa katosta alas kohti tanssiparia. Syvyyttä kuvaan tuo kattokruunu, jonka kamera ohittaa. Tuo kattokruunu oltiin tehty 3D-tekniikalla. Vuonna 1995 Pixar teki kaikkien aikojen ensimmäisen kokopitkän animaatioelokuvan Toy Storyn.


Voisi siis sano, että 3D-animaatioelokuva on 30 vuotta vanha. Nykyisin sillä voidaan tehdä hyvinkin realistisia maailmoita ja se soveltuu myös tyylikkääseen pelkistettyyn kerrontaan. Suosituimmat pelit ovat niin ikään sieltä 90-luvulta lähtien olleet 3D:tä. Seuraava 3D:n aluevaltaus on todennäköisesti metaversen maailmat. Mitä ilmeisemmin tulevaisuudessa 3D tulee olemaan arkipäivää meille kaikille kun pyörimme netissä ja kohtaamme ihmisiä.


Kuvakerronta tekee yrityksille 2D- ja 3D-animaatioita, joiden avulla voit kertoa yrityksestäsi, tuotteestasi tai palvelustasi asiakkaillesi. Tutustu tarjontaamme ja ota yhteyttä.

bottom of page