top of page
  • Writer's pictureTuomas Leinonen

3D-visualisointi: Salaisuus, jolla saat tuotteesi erottumaan kilpailijoista

Päivitetty: 15. jouluk. 2022


Mainosvideon teko 3D-visualisoinnilla
Kuvakerronta 3D-visualisointi

Olet varmasti nähnyt videomainontaa maailman suurimmilta brändeiltä kuten Applelta ja Samsugilta. Valot, varjot ja kiillot näyttävät laitteiden pinnoilla tyylikkäiltä. Kamera liikkuu hillitysti ja kuvaa tuotteista tarkkoja yksityiskohtia. Materiaalit näyttävät arvokkailta ja laadukkailta. Useimmiten nämä houkuttelevat mainosvideot ovat pohjimmiltaan 3D-animaatioita. Apuna on käytetty 3D-visualisointia. Tyylikkäiden tuotevideoiden teko ei ole enää pelkästään vain suurimpien brändien hupia.




Mitä on 3D-visualisointi?


3D-visualisointi on prosessi, jossa tuotteesta luodaan kolmiulotteisia kuvia. Usein tätä hyödynnetään, kun havainnollistetaan etenkin rahoittajille, miltä jokin suunnitteilla oleva kallis rakennus näyttäisi tietyssä ympäristössä. Myös pienemmistä tuotteista tehdään 3D-visualisointeja. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää myös tuotteesta, jota ei vielä ole olemassa. 3D-visualisoinnit auttavat havainnollistamaan miltä tuote näyttää eri ympäristöissä tai olosuhteissa.


3D-visualisointi sopii myös elintarvikkeiden mainostamiseen
3D-visualisointi elintarvikkeille

3D-malli voi olla yrityksellä jo valmiiksi olemassa tai sitten se tehdään mallintamalla ohjeiden mukaisesti. Sen avulla on helppo havainnollistaa esimerkiksi miten eri rakennusmateriaalit toimivat, mitä apua on jonkin teknologisen ratkaisun asentamisesta tai yksinkertaisesti, miltä jokin hienosti muotoiltu tuote vain näyttää tyylikkäästi valaistuna.


3D-visualisointi sopii hyvin myös elintarvike- tai kosmetiikkateollisuuden tuotteiden mainostamiseen, kun halutaan sommitella ja valaista tuotepakkaukset houkuttelevasti. Tällöin 3D-ympäristöön voidaan animoida brändin ilmeen mukaista grafiikkaa. Tämän kaltaista animaatiotuotantoja näkee mainonnassa nykyisin paljon Tv:ssä, somessa ja markettien mainosnäytöillä.



Mainosvideo suuren maailman tyyliin


Ajatellaanpa että olisi vaikka pihalaattoja valmistava yritys, joka haluaa tehdä tuotteestaan videon. Tuotevideolla halutaan esitellä laatan rakenne ja muotoilu yksityiskohtaisesti. Lisäksi haluttaisiin näyttää kuinka laatat kiinnittyvät toisiinsa ja miltä ne lopulta näyttäisivät pihalle asennettuina. Toiveena olisi myös saada videolle sateinen rajuilma osoittamaan laattojen kestävyys eri olosuhteissa.


Jos video tehtäisi kuvaamalla, pitäisi videokuvat ottaa ensin studiossa. Tämän jälkeen olisi löydettävä kuvauksellinen ympäristö, johon asennetaan kameran lisäksi myös valot ja ehkä kamera-ajoja varten kiskot. Kelit pitäisi osua kohdalleen ja sen vesisateen saaminen talteen voisi myös olla haasteellista. Tietenkin se pitäisi jotenkin lavastaa.



3D-visualisointi sopii hyvin teknologian esittämiseen
3D-visualisointi: PulseOn-rannelaite

Kun tuotevideo toteutetaan käyttäen 3D-visualisointia, tuote voidaan näyttää missä tahansa ympäristössä. 3D-ohjelmistoilla saadaan luotua tyylikkäitä studiokuvia, jossa tausta on juuri halutun värinen, sekä kuvakulmat kiinnostavia. Kamera voi liikkua hillitysti tai nopeastikin, jolloin lopulliseen videoon tehdään rytmikkäitä leikkauksia. Tuote voidaan asettaa ikään kuin esille alustalle tai se voi leijua ja pyöriä ilmassa. Tuotteen materiaalit on mahdollista esittää hyvinkin tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Valoja voidaan säätää ja asetella niin, että valo ja heijastukset elävät materiaalin pinnalla houkuttelevasti.


Tässä esimerkkitapauksessa tuotteena oli pihalaatat ja toiveina oli studiokuvien lisäksi näyttää miten ne kiinnittyvät toisiinsa. 3D-animaatiolla juuri tällaiset asiat voidaan esittää hyvinkin havainnollistavasti. 3D-visualisointi mahdollistaa tarkkojen ja yksityiskohtaisten toiminnallisuuksien esittämisen, joita videokameralla studio-olosuhteissakaan ei pysty kuvaamaan. Voidaan näyttää vaikkapa tuotteen sisällä tapahtuvia asioita.


3D-visualisointi antaa myös mahdollisuuden rakentaa ympäristö halutuksi. Koska kyseessä on animaatiotuotanto, sinne voidaan tuoda muita elementtejä kuten rakennuksia, puita ja ruohoa. Ympäröivään ilmaan on mahdollista lisätä hieman usvaa ja taivaalta loistamaan vaikkapa sopiva aamuauringon kajo. Tarvittaessa säästä voidaan tehdä synkkä ja tuoda mukaan rankka vesi- tai lumisade, kuten pihalaattaesimerkissä oli toiveena.


Kuinka realistinen 3D-visualisointi on?



3D-visualisointi sopii rakennusmateriaalien toiminnan esittämiseen.
3D-visualisointi: PAROC Trio

3D-visualisoinnilla tuotteesta ja ympäristöstä saadaan hyvinkin realistinen lopputulos. Hyvin toteutettuna sen voisi uskoa oikeaksi videokuvaksi. Esimerkiksi pihalaattojen puinen pinta olisi mahdollista esittää tarkasti niin, että valo saisi hieman kohoavan puun syyrakenteen näkyviin. Realistisuus ei kuitenkaan välttämättä ole 3D-visualisoinnin pääidea, vaan sen tarjoamat muut mahdollisuudet.


Varsinainen hyöty on se, että 3D-animaatiolla voidaan tehdä jippoja, joita videolle kuvattaessa ei voi kovinkaan helposti tehdä. Näitä ovat esimerkiksi havainnollistavat animaatiot, tuotteen poikkileikkaukset, tuotteen “leijuttaminen” ilmassa, mahdollisuus sijoittaa kamera tosielämässä mahdottomaan paikkaan ja asioiden korostaminen esimerkiksi pistämällä joku osa tuotteesta hohtamaan. Tuote voidaan myös esitellä asiakkaalle pala palalta tai animoida niin sanottu räjäytyskuva tuotteesta.


Toinen varsin tehokas keino on esitellä tuote pelkillä ääriviivoilla. Esimerkiksi blueprint-tyyli voi olla hyvä ratkaisu, jos tuotteen teknisiä ominaisuuksia halutaan korostaa ja heittäytyä hieman insinöörimäiseksi.


3D-visualisoinnit ovat kustannustehokkaita


3D-visualisoinnilla saadaan luotua houkuttelevia mainoksia yrityksen tuotteista. Lisäksi 3D:n käyttäminen videolla on todennäköisesti tuotannollisesti edullisempaa. Usean hengen kuvausryhmiä ei tarvita. Studioaikoja ja kuvausympäristön etsimistä ei tarvita. Myöskään lavasteita ja kuvauskaluston pystyttämistä ei tarvita. Kaikki tämä tapahtuu digitaalisesti 3D-ohjelmalla. 3D-tuotantoihin eivät vaikuta myöskään sääolosuhteet. Kuitenkin 3D-visualisointi mahdollistaa esimerkiksi sateisen sään esittämisen.


Muutosten tekeminen 3D-tuotannoissa on helpompaa kuin videolle kuvatuissa tuotevideoissa. Jos esimerkiksi tuotteesta tulee vuoden kuluttua uusi versio, niin tämä voidaan asettaa vanhan tilalle, eikä uutta ympäristöä tarvitse rakentaa. Digitaaliseen ympäristöön voidaan aina palata sellaisena kuin se jätettiin. Jos videoon halutaan jälkeenpäin lisäyksiä, se onnistuu.


Hyvä tapa aloittaa 3D-tuotevideon kokeilu markkinoinnissa onkin tehdä ensin lyhyt studioympäristöön tehty 3D-visualisointi. Kun animaatiolla halutaan kertoa lisää tuotteen ominaisuuksista, projektia voidaan jatkaa tulevaisuudessa. 3D-malli, lavasteet, valaistus ja ympäristö ovat jo valmiina odottamassa. Tämä onkin aina etu animaatiotuotannoissa. Asioita voidaan helposti lisätä ja poistaa jälkikäteen..


Eikä tässä vielä kaikki, eli "one more thing" niin kuin Steve Jobs sanoisi. 3D-visualisoinnin yhteydessä on mahdollista toteuttaa animaatiot kaikissa halutuissa kuvasuhteissa. Perinteisen 16:9-kuvasuhteen lisäksi on helppo tehdä myös neliö- ja pystyversiot somekäyttöön. Lisäksi on mahdollista ottaa projektista erittäin suurikokoisia kuva esimerkiksi printtimainontaa ajatellen.


Kuvakerronta tekee yrityksille 3D-tuotevideoita, jotka siis perustuvat 3D-visualisointiin. Lue lisää 3D-tuotevideoista ja ota yhteyttä täältä.


bottom of page