Video markkinoinnin välineenä on yleistynyt ja tullut tutuksi kaiken kokoisille yrityksille. Kaikki somealustat pyörittävät videota ja esimerkiksi YouTube ja TikTok ovat tarkoitettu pelkästään videosisältöjä varten ja näitä palveluja kulutetaan paljon.
Kynnys videon käytöstä yrityksen markkinoinnissa ja viestinnässä on laskenut. Kun mainosvideoita on paljon, turrumme niihin, emmekä enää kiinnitä huomiota videomainontaan esimerkiksi Facebookissa.
Kuvapankkien käytön lisääntyessä, videomarkkinointi somessa on muuttunut yksipuolisemmaksi. Mainokset muistuttavat toisiaan ja alalla vaikuttavat trendit vieläpä heikentävät erottautumista. Tämä siis tarkoittaa sitä, että yritykset käyttävät mainosvideoillaan samankaltaisia kuvia ja visuaalista ilmettä markkinoinnin trendien mukaan. Sama pätee myös valokuviin ja graafiseen ilmeeseen. Tämän blogin tekstissä oleva pääkuva onkin juuri ääriesimerkki kyseisestä ongelmasta, mikä vain todistaa, että suutarin lapsilla ei taaskaan ole kenkiä.
Kannattaakin satsata videomainontaan tekemällä siitä erottuvaa ja laadukasta. Etenkin somessa on jo pitkään menty sieltä, missä aita on matalin. Toitotetaan että somessa pitää mainostaa videolla. Tämän jälkeen tuotetaan joku "animaatio" nopealla aikataululla, mikä monesti tarkoittaa simppeliä tekstianimaatiota kuvapankista hankitun kuvan päällä. Tämä ei paljoa tuo lisäarvoa tavalliselle valokuvalle, jonka päälle olisi ympätty sama teksti.
3D on animaation tekninen toteutustapa
3D ei tarkoita sitä, että katsojalla tulisi olla päässään 3D- tai VR-lasit. 3D-tekniikka on animaation toteutustapa, jonka 3D-ohjelmistot ovat mahdollistaneet jo lähes 30-vuotta. Se ei myöskään ole hetken trendi, vaan se on tullut hitaasti jäädäkseen osaksi tapaa tehdä pelejä, mainoksia, elokuvatehosteita ja animaatioelokuvia.
3D-mahdollistaa esimerkiksi hyvinkin realistisia 3D-visualisointeja esimerkiksi tuotteista tai sillä voidaan havainnollistaa asioita selitysvideoilla. 3D mahdollistaa monen tyylisen animaation toteuttamisen. Kolmiulotteisuus on tietenkin ominaista 3D-animaatioelokuville, mutta sillä voidaan hyvinkin luovasti tehdä myös kaksiulotteista animaatiota, jolloin puhumme 2D-animaatiosta. 3D ei siis ole välttämättä tyylisuunta, niin kuin 3D-animaatioelokuvissa puhuttaessa usein ajatellaan.
Skaalautuva animaatiotuotanto
Nykyäänhän kaiken pitää olla skaalautuvaa, niin nettisivujen kuin startup-yritysten liikeideoidenkin. Kuvakerronnan 3D-animaatiotuotanto skaalautuu kahdella tavalla.
Ensimmäiseksi animaatiovideo on mahdollista tuottaa helposti usealla eri kuvasuhteella. Tämä tarkoittaa sitä, että lopullisesta mainosvideosta voidaan tehdä sekä perinteinen laajakuvaversio että somemarkkinointia varten tarkoitettu neliö- ja pystyversiot. Tämä on mahdollista, sillä 3D-ohjelmistossa virtuaalikameran kuvasuhdetta voi säätää haluamakseen projektin aika ja näin saada ulos mitä kuvasuhteita tahansa.
Toiseksi 3D-mahdollistaa myös muun markkinointimateriaalin tekemisen. Animaatiotuotannon aikana voidaan tehdä erittäin isokokoisia kuvia myös suuriin printtimainoksiin.
Yleisimmät tavat käyttää 3D-animaatiota
3D soveltuu kaikenlaiseen videoviestintään. Tässä kuitenkin yleisimpiä käyttötapoja, joita Kuvakerronta on toteuttanut asiakkailleen 3D-animaatiotuotannoissaan.
Selitysvideot
Jos yritys haluaa tehdä esimerkiksi selitysvideon, 3D antaa sille modernin säväyksen. Suuri osa 3D:n taikaa on valojen, varjojen ja materiaalien näyttävyys. Selitysvideolla voidaan hyvinkin leikkiä yksinkertaisilla ja sympaattisilla hahmoilla ja muodoilla. 3D:n mahdollisuudet ovat niin monipuoliset, että etenkin 3D-animaatiolla voidaan havainnollistaa visuaalisesti hyvinkin monimutkaisia asioita.
Selitysvideolla voidaan olla konkreettisia, jolloin animaatio havainnollistaa selkeästi käsikirjoitetussa taustaspiikissä olevia asioita. 3D-animaatio mahdollistaa hyvin myös luovan lähestymistavan. Voidaan mennä hieman abstraktimman ajattelun puolelle ja esittää animaatio enemmänkin mielikuvin. Tämä onkin monesti hyvin haastavaa ja abstraktista tyylistä huolimatta on syytä olla selkeä näkemys, mitä ollaan tekemässä.
Selitysvideon toteuttaminen 3D-animaationa ei ole sinänsä pitkä ja monimutkainen prosessi varsinkin jos se tehdään tyylikkäillä ja simppeleillä muodoilla. Tästä tyylistä 3D-piireissä käytetään nimitystä Low poly.
Selitysvideo voidaan toteuttaa yrityksen valmiista graafisista elementeistä tai lähteä luomaan täysin uutta.
Tuotevideo ja animoitu 3D-visualisointi
3D:llä on loistava väline tehdä tuotevideoita ja visualisointeja. Animoitu 3D-visualisointi tarkoittaa sitä, että yrityksen tuotteesta tehdään realistinen animoitu video. Tähän käytetään apuna tuotteen digitalista 3D-mallia, joka joko mallinnetaan tai käytetään jo olemassa olevaa CAD-tiedostoa.
Laadukkaassa 3D-animaatiotuotannossa tuotteeseen tehdään oikeanlaiset materiaalit ja se valaistaan tyylikkäästi. Jos tuotteessa on liikkuvia, mekaanisia tai elektronisia osia, niiden toiminta on mahdollista animoida. Tuote voidaan asettaa studioympäristöön tai sen toimintaa havainnollistetaan sen käyttöympäristössä. 3D-tuotevideo voi olla myös muutaman sekunnin mainosvideo esimerkiksi someen.
Tyylikkäässä animoidussa 3D-visualisoinnissa kameran liike ja leikkaukset ovat elokuvallisia. Usein näkee kameraan paahtavan tuhatta ja sataa kohteensa ympärillä, mikä ei kuitenkaan ole tyylikästä kuvakerrontaa. Se että jokin asia on mahdollista toteuttaa ei tarkoita sitä, että se pitää toteuttaa. Toimiva valaistus, elokuvalliset leikkaukset, ymmärrys kuvakeronnasta ja tyylikkäät asetelmat ovat tärkeitä kun halutaan tehdä näyttävää 3D-visualisointia.
3D-tuotevideossa on hyvä käyttää myös muuta tuotteeseen liittyvää havainnollistavaa animaatiota. Tämä voi olla esimerkiksi laitteen toimimisen havainnollistaminen pilvipalvelussa, sen lähettämät radiosignaalit tai esimerkiksi tuotteen lämmöneristysominaisuuksien esittäminen.
Logoanimaatio ja liikegrafiikka
3D on erittäin toimiva tapa tehdä myös näyttäviä logoanimaatioita. Tällöin asiakkaan logosta tehdään 3D-malli ja siihen usein animoidaan liikettä. Usein myös logon ympärillä olevaan tilaan animoidaan visuaalisesti kiehtovia ja yrityksen ilmeeseen liittyviä elementtejä.
Animoitua visuaalista ilmettä kutsutaan liikegrafiikaksi. Yrityksen ilmeen mukainen liikegrafiikka 3D:nä on toimiva esimerkiksi somemainoksissa. Tekstin tippuminen 3D:nä lattiaan tömähtäen niin, että pöly lentää sen ympärillä on varmasti tehokkaampaa kuin sen tekstin pistäminen kuvapankkikuvan päälle.
Animoitua logoa ja liikegrafiikkaa on hyvä käyttää esimerkiksi yrityksen muun videoviestinnän yhteydessä. Jos yrityksellä on säännöllistä videoviestintää, niin videoiden alussa ja lopussa kannattaa käyttää muutaman sekunnin logoanimaatiota.
3D-mahdollistaa myös näyttävän infografiikan toteuttamisen. Luvut, pylväät ja muut käppyrät 3D-animaationa tuovat laadukkaan visuaalisen säväyksen.
Kuvakerronta on markkinointia ymmärtävä animaatiostudio, joka toteuttaa yrityksille 2D- ja 3D-animaatioon ja visualisointiin perustuvia animaatiotuotantoja. Lue lisää Kuvakerronnan palveluista tästä.
Comments