top of page
Writer's pictureTuomas Leinonen

Miten tekoäly auttoi 3D-animaatiotuotannossa?

Päivitetty: 14. lokak. 2024




Tekoäly on ollut viime vuosina kaikkialla pinnalla, ja myös 3D-tuotantojen maailma on alkanut omaksua sen mahdollisuuksia – hyvässä ja pahassa. Olen itsekin seurannut tekoälyn kehitystä, toivoen sen tuovan tehokkuutta ja uusia luovia ratkaisuja animaatiotuotantoihin. Välillä sitä huomaa haaskaavansa turhaan tuntikausia, kun kirjautuu toinen toistaan turhempiin tekoälysovelluksiin, jotka eivät tarjoa muuta kuin pettymyksiä ja ajan hukkaa.



Tekoälyn haasteet 3D-animaatiotuotannoissa


Useimmat kokeilemani tekoälyyn perustuvat sovellukset, jotka lupaavat generoida 3D-objekteja, ovat jääneet kauas lupauksistaan. Tulokset eivät ole olleet visuaalisesti tai teknisesti riittävän laadukkaita, ja monesti esimerkiksi generoidut 3D-mallinnukset ovat olleet lähinnä muodottomia möykkyjä. Lisäksi näitä objekteja on ollut vaikea tai mahdotonta muokata, mikä tekee niistä lähes käyttökelvottomia animaatiotuotannoissa.


Mikäli tavoitteena on käyttää tuotannoissa toimivia 3D-malleja ilman aikaa kuluttavaa mallintamista, perinteiset 3D-kirjastot ovat edelleen huomattavasti parempia vaihtoehtoja. Laadukkaiden, muokattavien ja tuotantovalmiiden objektien saaminen on niissä paljon helpompaa kuin tekoälypohjaisten ratkaisujen avulla.



Ensimmäinen hyödyllinen tekoälysovellus 3D-animaatiotuotantoon


Vaikka tekoälyn käyttö 3D-mallinnuksessa on vielä haasteita, olen vihdoin törmännyt sovellukseen, joka tuo todellista lisäarvoa 3D-animaatiotuotantoihin erityisesti ympäristöjen luomiseen. Löysin metsästysreissulta tekoälysovellusten viidakosta Skybox Ai -sovelluksen, joka generoi 360° kuvia, joista voi luoda 3D-tuotannoissa käytettäviä HDRI-tiedostoja.


HDRI (High Dynamic Range Image) on erityinen kuvaformaatin tyyppi, joka tallentaa valon eri kirkkausasteet. Näitä tiedostoja käytetään erityisesti 3D-mallinnuksessa ja 3D-animaatiotuotannoissa realistisen valaistuksen ja ympäristöjen luomiseen. HDRI-kuva toimii paitsi valonlähteenä 3D-objekteille, myös taustana, joka ympäröi tuotteen ja luo sille uskottavan maailman. Käytännössä HDRI-kuva toimii 3D-ohjelmistossa kuten Google Street View -palvelun 360° panoraamakuvat, mutta se on huomattavasti laadukkaampi.


Eräässä videotuotannossa haluttiin luoda suomalainen rantaympäristö, johon sijoitettiin tuulivoimala (video yllä). Käytin tekoälypohjaista sovellusta ja generoin 360° HDRI-kuvan, jolla sain luotua realistisen taustan ja valaistuksen. Tämä teki 3D-maailmasta luonnollisen ja toimivan ilman, että olisi tarvinnut käyttää aikaa yksityiskohtaisen ympäristön rakentamiseen tai vastaavan HDRI-kuvan etsimiseen, mikä olisi ollut todennäköisesti mahdotonta.



Tekoäly oikoo videotuotantojen mutkia


Tulevaisuudessa tekoäly tarjoaa selkeitä etuja video- ja animaatiotuotantojen tehostamiseen ja nopeuttamiseen. Se voi auttaa monien tuotantoprosessin vaiheiden oikaisemisessa, mikä mahdollistaa kustannusten laskemisen, nopeamman aikataulun ja laadukkaamman lopputuloksen. Asiakkaat hyötyvät tästä, sillä lopputulos on näyttävämpi ja tuotantokustannukset pysyvät samalla maltillisempina. Esimerkiksi HDRI-kuvien tekoälypohjainen generointi mahdollisti tässä tapauksessa uniikin ympäristön luomisen nopeasti ja vaivattomasti.


Seurailen edelleen innolla tekoälyn kehittymistä 3D-tuotannoissa. Vauhti on niin hurjaa, että tämäkin teksti voi olla jo huomenna vanhentunut. Kerron täällä kun taas jotain toimivaa ilmaantuu. Jos jollakin on hyviä vinkkejä toimivista sovelluksista tai työkaluista, jotka liittyvät video- tai 3D-animaatiotuotantoihin, kertokaa niistä minullekin!


Kuvakerronta tuottaa yrityksille 2D- ja 3D-grafiikkaan perustuvia animaatiovideoita, sekä muuta videon jälkituotantoa. Suosittu videotuotantopalvelumme on 3D-tuotevideo.



تعليقات


bottom of page